In de bakkerij met Victor Driessen

De bakker op de hoek in de Haagse Vogelwijk, dat is Victor Driessen. Letterlijk, want hij zit in het hoekpand dat in 1926 als eerste in deze straat werd gebouwd, toen al als bakkerij. Samen met zijn vrouw Daniëlle en acht kinderen woont hij, net als de bakker destijds, boven de bakkerij.

September 2, 2018

Wie ben je en wat doe je?

We hadden 7 winkels in en rond Den Haag, maar terwijl we bijna met een nieuw project rond waren kregen we de laatste financiering niet rond en gingen we failliet. We hadden helemaal niets meer. Dankzij een crowdfundingsactie onder de naam ‘Vrienden van Victor Driessen’ zijn we twee jaar geleden opnieuw gestart. In dit pand, waar het ooit allemaal begon. Mijn vrouw staat een paar dagen per week in de winkel, ik in de bakkerij en we hebben een fantastisch team om ons heen.

Wat maakt jullie succesvol?

Onze manier van denken: er zijn meer wegen naar Rome. Toen we opnieuw begonnen had ik een rijskast nodig. Die kon ik nergens zo snel op de kop tikken. Toen ik langs het Westland reed, zag ik glazen mini-kassen, bestemd voor de tuinbouw. Die doen het super! Verder hebben we twee high speed mixers uit België, fantastische dingen. Binnen drie minuten heb je een topdeeg met een heel goed glutennetwerk. Bijna niemand kent ze, maar we kunnen hierdoor heel snel kleine batches draaien.

Waar ben je trots op?

Dat we met de tijd meegaan of er zelfs op vooruit lopen. Ik ontwikkel dingen zelf, ga niet wachten tot de supermarkten weer iets doen. Daarnaast heb ik veel productkennis, ik zoek altijd alles zelf uit. En ik ben trots op ons ijzersterke, brede assortiment.

Waar staan jullie om bekend?

Onze topper is de Laafse Mik, een universeel en lekker brood met gerst, rogge en tarwe. Een klant die naar Helmond is verhuisd heeft speciaal een vriezer aangeschaft en komt nog steeds eens in de maand 14 Laafse Mikken halen. De puur natuur bananencake is ook een hit, daar verkopen we er zeker 200 per week van. Ik heb volop geëxperimenteerd en weet nu héél veel over bananen.

Wat is jullie ambitie?

Plannen zat! We maken zelf ook grondstoffen, daarmee zijn we naar de beurs geweest. Dat was één groot fiasco, maar ik ga er graag mee door. Daarnaast maken we broodmixen, die andere bakkers en klanten kunnen gebruiken. We hebben nu 10 mixen en willen naar 38. Uitbreiden naar meer winkels willen we niet meer, ik vind het goed zo.

Hoe spelen jullie in op klantbehoeften?

Mijn vrouw staat een paar dagen per week in de winkel. Zij heeft een antenne voor als er iets nieuws staat te gebeuren en wat hip gaat worden. En mijn partner in het bedrijf, Timo de Jong, runt de zakelijke kant. Die jongen heeft totaal geen verstand van bakken, maar is supergoed op het gebied van regelen, marketing, internet, social media enzovoort. Wat dat betreft ben ik echt een dinosaurus en daar heb ik hem voor nodig. Met z’n drieën kunnen we goed op de markt inspelen.

Welke uitdagingen zie je?

We hebben een beperkte capaciteit en we zitten in een woonwijk, waardoor we moeten voldoen aan geluids- en geurnormen en het aantal vervoersbewegingen. Dat is iets om rekening mee te houden. Daarnaast zitten we een beetje verscholen in deze woonwijk. Bijna iedereen moet voor ons omrijden. En een vakinhoudelijke uitdaging: ik zou weleens iets met groene tarwe uit Egypte willen doen, maar ik weet nog niet waar ik dat kan vinden.

En welke kansen?

We maken producten voor alle lagen van de bevolking en voor alle culturen. We zitten in een vrij bemiddelde woonwijk en vlakbij ligt de volkswijk Duindorp: iedereen komt hier. We hebben zo’n 300 klanten per dag, op zaterdag wel 400 en de besteding per klant is hoog. Ik denk dat we door mond-tot-mondreclame nog meer vaste klanten kunnen krijgen.

 

Wat was jullie meest succesvolle actie?

Elk jaar organiseren we met Pasen ‘Vind de Gouden Boterham’. In de wijk verstoppen we 15 tot 20 ‘gouden boterhammen’ van bedrukt karton. De vinders krijgen elk jaar wat anders, een groot paasontbijtbrood bijvoorbeeld. Er lopen dan hele hordes door de wijk op zoek naar die boterhammen, geweldig is dat.

Hoe houd je je personeel betrokken?

Ik probeer zoveel mogelijk kennis over te dragen en probeer ze ervan bewust te maken dat wat ze doen, belangrijk is. Iedereen is nodig in de bakkerij, van broodbakker tot winkeldame. Niet iedereen is tot hetzelfde in staat en dat geeft helemaal niets. Maar als je niet je best doet, dan brand ik je af. Daar tegenover staat: als je je best doet en je wilt iets, dan doe ik er alles voor om dat te regelen. En dat krijg je ook weer terug van je personeel.

Heb je een tip voor collega’s?

Ik denk dat de grootste fout is als bakkers zeggen ‘dat willen mijn klanten niet’. Dat denk ik nooit! Ik ontwikkel, denk: dit is een lekker product, daar ga ik mijn klanten blij mee maken. Ik luister wel, maar je moet ze ook een beetje leren eten. Je mag best een gids zijn. En: wees niet bang om op je bek te gaan. Sommige dingen mislukken faliekant. Maar dan heb je wel weer wat geleerd.

Hoe ondersteunt Sonneveld jullie?

We doen veel zelf, maar ik vind het belangrijk dat je vrolijk wordt van een lekker brood, een gebakje of een stuk cake. Het moet niet vlak worden of dertien-in-een dozijn. Fijn dus dat Sonneveld producten heeft als Credi Royal Cake voor supermalse cakes. En waar ik ook heel blij van word is Granary: heel smaakvolle gemoute tarwevlokken.

Meer inspiratie?

Kijk bij ‘Inspiratie’ voor meer inspirerende succesverhalen. Ben je zelf ook trots over het succes dat je hebt geboekt door met ons samen te werken? Stuur een mail naar redactie@sonneveld.com, laat het weten aan één van onze baktechnische adviseurs of geef het aan bij je accountmanager. Wellicht is jouw verhaal hier dan ook binnenkort te vinden! De contactgegevens vind je op onze contactpagina.